Adgar Poland planuje budowę Data Center na Biznesowym Mokotowie

Informacja prasowa 01.12.2016

Adgar Poland planuje budowę Data Center na Biznesowym Mokotowie

Nowoczesne Centrum Przechowywania i Przetwarzania Danych to najnowsza inwestycja firmy Adgar Poland, która powstanie przy ulicy Konstruktorskiej, w biznesowej części warszawskiego Mokotowa. Budynek będzie połączeniem najnowocześniejszych technologii, najwyższych standardów bezpieczeństwa oraz odważnej, współczesnej architektury. Autorem projektu jest pracownia HRA Architekci – odpowiedzialna za wygląd większości budynków Adgar w Warszawie

Adgar Poland to doświadczony inwestor, deweloper, właściciel i zarządca nieruchomości biurowych, którego działalność na polskim rynku koncentruje się na realizacji innowacyjnych projektów biurowych. Nowe warszawskie Data Center to kolejna inwestycja firmy, która jest odpowiedzią na rosnące w Polsce zapotrzebowanie dużych międzynarodowych firm na nowoczesne centra przechowywania i przetwarzana danych.

„Adgar Group, zgodnie ze swoją strategią oraz w oparciu o doświadczenie na międzynarodowych rynkach, wprowadza na polski rynek rozwiązania, które mają wspierać rozwój biznesu. Dotychczas Adgar wybudował i nadal zarządza 3 500 mkw. powierzchni IT na 4 rynkach (w Belgii, Kanadzie, Izraelu i w Polsce). Wśród naszych Klientów znajdują się duże międzynarodowe marki, takie jak: Orange, Lenovo, SafeNet, AVG, HSBC, a także urzędy państwowe.”

– powiedział Eyal Litwin, Dyrektor Generalny Adgar Poland.

Adgar Data Center

„Stąd nasza decyzja o budowie Data Center, które jest odpowiedzią na oczekiwania globalnych firm, poszukujących najnowocześniejszej infrastruktury do przechowywania i przetwarzania danych – do tej pory niedostępnej w stolicy Polski w planowanym przez nas kształcie. Jestem przekonany, że Warszawa, która od lat umacnia swoją pozycję w biznesie, dzięki naszej inwestycji stanie się jeszcze atrakcyjniejszym rynkiem dla dużych międzynarodowych korporacji”

– dodał Eyal Litwin.

Data Center będzie zlokalizowane w samym centrum Mokotowa w idealnej odległości (5 km) do głównego polskiego węzła wymiany ruchu IP. Budynek będzie miał formę sześcianu o wymiarach 25 m x 52 m o łącznej powierzchni ponad 15 000 mkw. Cała bryła będzie pokryta kolorowymi, podświetlanymi panelami, a wejście dla gości zostanie dodatkowo wzbogacone wysokiej jakości przeszklonymi panelami. W 5-piętrowym budynku serwery zajmą 4 kondygnacje, a na parterze powstanie recepcja dla gości, lobby oraz siedziba ochrony. Jednak największą część piętra zajmować będzie osiem dynamicznych UPS wraz z silnikami Diesla, transformatory i rozdzielnice elektryczne, znajdujące się w przestrzeni technicznej, do której prowadzić będzie osobne wejście. Powyżej znajdować się będą 4 piętra przeznaczone pod wynajem dla usług telekomunikacyjnych oraz archiwów danych. Poniżej poziomu 0 znajdzie się 4-piętrowy parking podziemny na 125 samochodów oraz 3-piętrowa powierzchnia serwerowa oddzielona od garaży specjalną rampą.
Lokalizacja Data Center

Adgar Data Center będzie spełniał najwyższe standardy bezpieczeństwa, a za jego automatykę będzie odpowiadał redundantny BMS (System Zarządzania Budynkiem) – wiodący system sterowania klasy przemysłowej. Redundantne oraz najnowsze rozwiązania dla systemu bezpieczeństwa m.in. telewizji dozorowej oraz systemu kontroli dostępu - zapewnią ciągłość działania, co jest priorytetem dla Data Center. W budynku wszystkie systemy zostaną zintegrowane, co pozwoli na zdalne sterowanie i monitorowanie każdego zdarzenia. Niewątpliwą zaletą Adgar Data Center jest jego korzystne położenie w biznesowej części Mokotowa, gdzie wymagana jest bliskość infrastruktury serwerowej. Ta lokalizacja pozwala również na bezproblemowe korzystanie z komunikacji miejskiej (autobusy, tramwaje, stacja PKP), a ponadto znajduje się blisko Lotniska Chopina, do którego dotrzeć można w zaledwie 8 minut oraz węzła południowej obwodnicy Warszawy (trasa S8). Obok planowanego Data Center działa już budynek biurowy firmy Adgar, oferujący łącznie 8 600 mkw. powierzchni biurowej, która będzie oferowana dla klientów Data Center jako powierzchnia biurowa oraz/lub Business Continuity Management.

Informacje techniczne

Dwustronne zasilanie obiektu 15kV zostanie poprowadzone z oddzielnych stacji transformatorowych RPZ Południowa i RPZ Cybernetyki. Pomieszczenia serwerowe oraz systemy chłodzenia zasilane będą przez osiem dynamicznych UPS wraz z silnikami Diesla o łącznej mocy 10 MVA – co zapewnia pełną redundancję 2N. Dwa niezależne transformatory zostały przewidziane do zasilania odbiorów ogólnych budynku, takich jak: oświetlenie, windy oraz systemy ochrony przeciwpożarowej. Dla systemów klimatyzacji pomieszczeń serwerowni przyjęto stopień bezpieczeństwa w układzie N+2. System klimatyzacji będzie również korzystać z free-coolingu przy maksymalnej mocy 1,5kW/mkw. Każda z 9 kondygnacji, szachty instalacyjne oraz wybrane pomieszczenia będą stanowić odrębne strefy pożarowe. Cały budynek chroniony będzie za pomocą systemu sygnalizacji pożarowej oraz Dźwiękowego Systemu Ostrzegawczego (AWS). We wszystkich strefach gaśniczych oraz w pomieszczeniach transformatorów, pomieszczeniach paliw, pomieszczeniach telekomunikacyjnych oraz komorach serwerowych  przewiduje się zastosowanie czujek zasysających w systemach bardzo wczesnej detekcji dymu (VESDA). Pozostała część budynku będzie chroniona tradycyjnymi punktowymi czujkami dymu. W wybranych strefach budynku będą znajdowały się stałe urządzenia gaśnicze. Przewiduje się dwa sposoby gaszenia chronionych pomieszczeń: przy pomocy gazu Novec 1230 dla serwerowni, pomieszczeń telekomunikacyjnych i elektrycznych oraz przy pomocy mgły wodnej dla pomieszczeń generatorów i zbiorników paliw.
  • Właściciel obiektu: Adgar Investment and Development
  • Lokalizacja: ul. Konstruktorska 11a, Mokotów, Warszawa
  • Powierzchnia całkowita: ok. 15000 m²
  • Całkowita powierzchnia użytkowa netto dla serwerów: ok. 4800 m²
  • Miejsca parkingowe pod ziemią: 125
  • Miejsca parkingowe naziemne przy budynku: 11
  • Powierzchnia pięter naziemnych: ok. 6700 m²Powierzchnia pięter naziemnych: ok. 6700 m²
  • Powierzchnia pięter podziemnych: ok. 8700 m²
  • Winda dla pasażerów – dostępna z poziomu holu dla gości
  • Winda towarowa – dostępna z poziomu powierzchni technicznej
wizualizacja DC Adgar_03.pngwizualizacja DC Adgar_02.pngwizualizacja DC Adgar_04.png

Adgar Data Center

Adgar Data Center, czyli centrum przetwarzania danych zlokalizowane na ul. Konstruktorskiej 11 oferuje 15 000 m2 powierzchni, z czego 4 kondygnacje przeznaczone są na serwerownie o wydajności ponad 80 000 serwerów oraz zdolność przełączenia zasilania przekraczająca 17 MW. Dostęp do Data Center gwarantuje, że Twoja firma może bez ograniczeń poszerzać bazę danych, a przechowywane informacje są zawsze bezpieczne i dostępne. Dodatkowym wyróżnikiem budynku jest wyjątkowa architektura, którą podkreśla elewacja pokryta kolorowymi panelami umieszczonymi na bryle sześcianu o wymiarach 25 x 52m.
Adgar tworzy zielone miejsca spotkań na Biznesowym Mokotowie

W największej i najbardziej rozpoznawalnej biznesowej dzielnicy Warszawy powstaną przyjazne miejsca spotkań dla mieszkańców i pracowników tej części miasta. To kolejne działania Adgar Poland, które mają na celu poprawę warunków do życia i pracy na warszawskim Mokotowie.

Adgar Poland przebuduje ulicę Suwak na Biznesowym Mokotowie

W dniu 16 maja 2017 roku została podpisana umowa o współpracy między Adgar Poland, długoterminowym inwestorem, a miastem Warszawa, w zakresie budowy ulicy łączącej ul. Suwak i ul. Cybernetyki. Planowana inwestycja zakłada powstanie jezdni po jednym pasie w każdą stronę, chodnika, ścieżki rowerowej, przystanków autobusowych oraz miejsc parkingowych. Inwestycja jest w całości finansowana przez firmę Adgar i inne firmy deweloperskie w celu usprawnieniu komunikacji w biznesowej dzielnicy Warszawy.

Adgar Plaza A i B

Adgar Plaza A i B to 27 000 m2 powierzchini biurowych zaprojektowanych i wykonanych w standardzie klasy A. Razem z budynkiem Adgar Plaza One tworzą Kompleks Adgar Plaza, który został stworzony aby wspierać biznes. Udogodnienia, które się w nim znajdują zapewnią oczekiwaną elastyczność rozwiązań oraz oszczędność czasu i pieniędzy.