Wszystkie budynki Adgar Poland z certyfikatem LEED Gold

Kompleks Adgar Park West z certyfikatem LEED Gold. Adgar Poland jest pierwszą  firmą na polskim rynku, której wszystkie budynki w portfolio posiadają LEED Gold. Tym samym na 19 budynków w Polsce certyfikowanych na tak wysokim poziomie, 8 stanowią biurowce Adgar Poland. Proces certyfikacji przeprowadziła międzynarodowa firma doradcza Colliers International.

Budynki A, B i C z kompleksu Adgar Park West na warszawskiej Ochocie zielony certyfikat LEED Gold otrzymały w maju br. Wcześniej, w sierpniu 2017 r., uzyskały go Adgar Wave i Adgar Bit, a we wrześniu 2015 r. trzy budynki biurowe tworzące kompleks Adgar Plaza na warszawskim Mokotowie. Za certyfikację całego portfolio Adgar Poland odpowiedzialna była firma Colliers International.

Ekologiczne rozwiązania potwierdzone certyfikatem LEED Gold to realne oszczędności w eksploatacji budynków, dla Adgar Poland to jednak coś więcej. Zrównoważony rozwój to jedna z płaszczyzn, na której budujemy długotrwałe relacje z klientami. Szanujemy naszych najemców i dążymy do tego, aby dostarczać im przyjazną, komfortową i komplementarną przestrzeń do pracy i życia. Dlatego również 2 lata temu wprowadziliśmy wyjątkowy koncept co-creatingowy Brain Embassy, a obecnie pionierski model najmu biurowego BeYOURSeLF. Naszym najemcom oferujemy unikalną na rynku infrastrukturę, a wręcz cały ekosystem udogodnień. Tworzymy rozwiązania, które sprawiają, że tradycyjnie pojmowana przestrzeń do pracy zmienia się w przestrzeń do życia LEED Gold w naszych wszystkich obiektach, to tylko jeden z elementów tej strategii

Artur Filipiuk, dyrektor operacyjny Adgar Poland

IMG-20180807-WA0007-01.jpeg
Podczas procesu certyfikacji Adgar Poland został wyróżniony za efektywność energetyczną budynków, generującą realne oszczędności w eksploatacji. Audytorzy brali także pod uwagę stosowanie wodo- i energooszczędnych rozwiązań, minimalizowanie zużycia środków chemicznych, sposób zarządzania odpadami a także wykorzystanie ekologicznych, pochodzących z recyklingu materiałów. Adgar  Poland dużą uwagę przykłada do zapewnienia wysokiego komfortu pracy co zostało docenione przez najemców obiektów firmy podczas ankiety przeprowadzanej w procesie certyfikacji. Jednym z innowacyjnych rozwiązań stosowanych w budynkach Adgar są specjalistyczne filtry antysmogowe, które oczyszczają powietrze o ponad 97 proc. Najemcy oprócz przyjaznej i komfortowej  przestrzeni biurowej mają dostęp do całego ekosystemu udogodnień Adgar. Do ich dyspozycji są m.in.: kluby fitness, przedszkola, kawiarnie, nowoczesne serwerownie oraz rozwiązania IT, myjnie ekologiczne, bezpłatne wypożyczalnie rowerów BMW, stacje napraw rowerów, rowerownie, prysznice czy carpooling. Najemcy docenili również zielone, ogólnodostępne przestrzenie wokół budynków firmy oraz ich lokalizację zapewniającą alternatywne możliwości dojazdu do pracy.
IMG-20180807-WA0015-01.jpeg
Amerykański system certyfikacji LEED, czyli Leadership in Energy and Environmental Design, został opracowany w 1993 roku przez U.S. Green Building Council (USGBC), organizację zrzeszającą specjalistów z sektora budowlanego. LEED, który obok brytyjskiego BREEAM jest drugim funkcjonującym na polskim rynku systemem certyfikacji ekologicznej budynków, posiada 4 poziomy ocen (Certified, Silver, Gold i Platinium) przyznawane zależnie od liczby zdobytych punktów. Potwierdza efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych, zmniejszone zapotrzebowanie na energię elektryczną oraz ograniczoną emisję gazów cieplarnianych. Budynek zdobywa punkty w ramach pięciu kategorii środowiskowych: utrzymania terenów zewnętrznych i udogodnień komunikacyjnych, zużycia wody, efektywności energetycznej, jakości środowiska wewnętrznego oraz gospodarki materiałami i odpadami.

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) jest globalną firmą, oferującą najwyższej jakości usługi na rynku nieruchomości oraz zarządzanie inwestycyjne. Posiada biura w 69 krajach, w których zatrudnia ponad 12 000 specjalistów. Colliers jest najszybciej rozwijającą się notowaną na giełdzie globalną firmą działającą w sektorze nieruchomości komercyjnych. Przychody firmy w 2017 roku osiągnęły poziom $2,3 miliarda ($2,7 miliarda włączając spółki stowarzyszone). Dzięki kulturze przedsiębiorczości oraz strukturze właścicielskiej ze znacznym udziałem pracowników firmy, Colliers International oferuje pełen zakres usług podmiotom związanym z rynkiem nieruchomości. Firma wspiera najemców, właścicieli nieruchomości oraz inwestorów na całym świecie. Poprzez swoją platformę oferującą usługi z zakresu zarządzania inwestycjami, firma zarządza aktywami o wartości ponad 20 miliardów dolarów należących do największych międzynarodowych inwestorów instytucjonalnych na rynku nieruchomości. Specjaliści Colliers myślą inaczej, dzielą się pomysłami i oferują przemyślane i innowacyjne doradztwo, które pomaga klientom szybciej osiągnąć sukces. Colliers International znalazł się w rankingu Global Outsourcing 100 – liście czołowych firm działających w sektorze outsourcingu. Spółka została wyróżniona już po raz 13 z rzędu, czyli więcej niż którakolwiek spośród firm doradzających na rynku nieruchomości. Autorem rankingu jest International Association of Outsourcing Professionals. Colliers zdobył też tytuł najlepszego zarządcy nieruchomości na świecie, po raz drugi z rzędu, przyznawany przez Commercial Property Executive. Spółka Colliers jest zarządzana przez doświadczony zespół liderów ze znacznym udziałem w jej kapitale zakładowym, pod którego kierownictwem od przeszło 20 lat generuje ponad 20% rocznego zwrotu dla akcjonariuszy. Colliers International w Polsce działa od 1997 roku i posiada biura w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Katowicach i Łodzi, w których łącznie zatrudnia ponad 250 specjalistów. Firma została uhonorowana wieloma prestiżowymi nagrodami przyznanymi m.in. w konkursach: Eurobuild, CIJ Journal, CEE Quality Awards, International Property Awards. Wśród otrzymanych przez Colliers wyróżnień znajdują się m.in.: nagroda Outsourcing Star przyznawana firmom nieruchomościowych najprężniej działających w sektorze outsourcingu oraz Gazele Biznesu wręczane najdynamiczniej rozwijającym się firmom w Polsce.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.