Adgar Poland wybuduje ogólnodostępny amfiteatr na Biznesowym Mokotowie

Nowa inwestycja Adgar Poland

Adgar Poland wybuduje ogólnodostępny amfiteatr na Biznesowym Mokotowie

Nowe miejsce na kulturalno-rozrywkowej mapie Warszawy powstanie przed budynkiem Adgar Bit przy ulicy Konstruktorskiej 11 na Biznesowym Mokotowie. Będzie służyło zarówno pracownikom dzielnicy, jak i jej mieszkańcom, a program wydarzeń zostanie przygotowany we współpracy z władzami dzielnicy Mokotów, Stowarzyszeniem Lepszy Służewiec oraz wybranymi instytucjami kulturalnymi. Amfiteatr stworzony przez Adgar zostanie otwarty latem 2018 roku. Za koncepcję architektoniczną odpowiada studio Mode:lina.

Jednym z problemów, z jakimi boryka się obecnie największa biznesowa dzielnica w Polsce, jest brak otwartych przestrzeni publicznych bez płotów i innych barier, umożliwiających spotkania w przyjemnym otoczeniu. Zwracają na to uwagę również eksperci JLL, podkreślając, że szansą na zwiększenie prestiżu Służewca będzie poprawa jego estetyki i funkcjonalności m.in. poprzez budowę sieci mniejszych skwerów połączonych ciągami pieszymi.

Podczas rozmów z przedstawicielami firm, które mają swoje biura na Służewcu, zidentyfikowaliśmy kilka problemów i wyzwań. Pierwszym z nich jest kwestia komunikacji - zarówno transportu publicznego, jak i prywatnego, czyli korków. Kolejne wyzwanie jest związane z parkowaniem – w godzinach funkcjonowania biur praktycznie każdy fragment wolnej przestrzeni wypełniony jest autami. Obszarem do poprawy jest również niewystarczająca jakość planowania przestrzennego - biurowce na Służewcu nie tworzą spójnej zabudowy, brakuje tutaj atrakcyjnej przestrzeni publicznej, ciągów pieszych, a dzielnica nie ma swojego centrum. Wyraźnie dominuje funkcja biurowa. Wpływa to na wizerunek - Służewiec postrzegany jest jako miejsce pracy, a nie jako wielofunkcyjny obszar oferujący możliwości spędzania wolnego czasu

wymienia Jan Jakub Zombirt, dyrektor w dziale doradztwa strategicznego JLL.

Potwierdzają to dane przedstawione w raporcie JLL „Służewiec 2.0”, według którego jest to dziś największy obszar biurowy w Polsce. W ponad 75 nowoczesnych budynkach biurowych o powierzchni ponad miliona metrów kwadratowych, zlokalizowanych na 325 hektarach w okolicach ulic Wołoskiej, Konstruktorskiej, Domaniewskiej, Marynarskiej i Cybernetyki, pracuje ok. 83 000 osób.
Firma TNS Kantar na zlecenie Adgar Poland w październiku b.r. przeprowadziła badanie wśród pracowników Biznesowego Mokotowa i zapytała, jak pracuje się w największej biznesowej dzielnicy Warszawy. Jak pokazały wyniki, jedną z ważniejszych potrzeb pracujących tu osób jest zwiększenie liczby publicznych przestrzeni -  aż 46% badanych chciałoby więcej terenów zielonych, a 40% - więcej miejsc związanych z rozrywką. Ponad 1/3 badanych uznała, że dobrym pomysłem byłoby stworzenie miejsca, gdzie odbywałyby się wydarzenia artystyczne - muszli koncertowej bądź amfiteatru.
TNS Badanie.png

Adgar Poland to długoterminowy inwestor, który jednocześnie zarządza swoimi obiektami. Jako, że na Biznesowym Mokotowie zlokalizowane są 3 kompleksy biurowe Adgar, od początku naszej obecności w tej dzielnicy staramy się wspierać jej rozwój - oferując nowoczesne rozwiązania i podejmując inicjatywy, które mają na celu poprawę życia i pracy w tej części Warszawy. Dlatego też zdecydowaliśmy się zaangażować w przebudowę ulicy Suwak, tworzymy zielone miejsca spotkań w sąsiedztwie naszych budynków, a teraz budujemy amfiteatr, który będzie służył całej dzielnicy

- mówi Eyal Litwin, Dyrektor Generalny Adgar Poland.

Za koncepcję architektoniczną amfiteatru, który powstanie przy ul. Konstruktorskiej 11, odpowiada renomowane studio Mode:lina. Obiekt, wraz z przyległymi kawiarniami i restauracjami, będzie mógł pomieścić łącznie blisko 400 osób. Jego otwarcie nastąpi latem 2018 roku, a program wydarzeń zostanie przygotowany we współpracy z władzami dzielnicy Mokotów, Stowarzyszeniem Lepszy Służewiec i wybranymi instytucjami kulturalnymi.

Dzielnica kształtuje się poprzez rozwój infrastruktury i inicjowanie wydarzeń, w których udział mogą brać zarówno mieszkańcy, jak i osoby odwiedzające Służewiec zawodowo. Wiemy, jak ważna jest poprawa komunikacji i stanu dróg, ale nie zapominajmy też o miejscach integracji mieszkańców, włączających społeczność lokalną do życia Służewca. Nowo powstające inwestycje skierowane na upowszechnianie kultury, zarówno inicjowane przez sektor prywatny, jak i publiczny, pozwalają poszerzyć spectrum wydarzeń w tym rejonie

– mówi Burmistrz Dzielny Mokotów, Bogdan Olesiński.

„Wierzymy, że dzięki naszemu zaangażowaniu jesteśmy w stanie sprawić, że Biznesowy Mokotów będzie lepszym miejscem do pracy i życia. Chcemy, aby w tej dzielnicy tętniło życie także po godzinie 17, a ludzie chętniej spędzali tu czas także po pracy.  Jesteśmy przekonani, że amfiteatr będzie miejscem, które swoją ofertą kulturalno-rozrywkową będzie przyciągało całe rodziny szukające ciekawego pomysłu na wspólne spędzenie czasu

- dodaje Eyal Litwin.

Amfiteatr_wizualizacja_04.jpgAmfiteatr_wizualizacja_03.jpgAmfiteatr_wizualizacja_05.jpgAmfiteatr_wizualizacja_06.jpgAmfiteatr_wizualizacja_02.jpgAmfiteatr_wizualizacja_01.jpg

Greenery_adgar (3).jpg

Greenery_adgar.jpg

Greenery_adgar (2).jpg

Amfiteatr_wizualizacja_04.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_03.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_05.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_02.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_06.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_01.jpg

Adgar zbuduje amfiteatr_na_Biznesowym_Mokotowie_informacja prasowa_final.docx

Jak pracuje się w Biznesowym Mokotowie – raport TNS Kantar Polska na zlecenie Adgar Poland

Główne zalety pracy w Mokotowskim Centrum Biznesowym według respondentów to bliskość Galerii Mokotów, dobra komunikacja oraz fakt, że jest siedzibą wielu znaczących firm. Do wad zaliczają się głównie korki uliczne, zbyt mała liczba miejsc parkingowych i brak terenów zielonych. 30% badanych jest niezadowolonych z obecnego biura, a aż 91% badanych chciałoby pracować w budynku, którego częścią jest przestrzeń wspierająca kreatywną pracę taka jak Brain Embassy.
Brain Embassy z tytułem „Innovation of the Year” w konkursie CIJ Awards

Brain Embassy, pierwsza kreatywna przestrzeń typu co-creating, otrzymała prestiżowy tytuł „Innowacji Roku” w konkursie CIJ Awards, który jest jednym z najbardziej znanych plebiscytów na rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce. Oficjalne wręczenie statuetek odbyło się 9 listopada podczas uroczystej Gali CIJ Awards Poland 2017. To już 4 w tym roku nagroda, którą Brain Embassy została uhonorowana w prestiżowych konkursach.
BE Yourself – Adgar Poland redefiniuje tradycyjny model wynajmu biur dla małych, średnich i dużych przedsiębiorstw

Oryginalna koncepcja Adgar Poland łączy zalety pracy w innowacyjnej przestrzeni, która wspiera produktywność i twórcze myślenie, z dostępem do wydzielonej powierzchni dla każdego firmy. To unikalna oferta dla przedsiębiorstw, które stawiają na nowoczesny tryb pracy oraz cenią elastyczność i swobodę wyboru charakterystyczne dla przestrzeni typu co-creating, ale chcą jednocześnie zachować niezależną strukturę miejsca pracy firmy. Przestrzenie BE Yourself zostaną otwarte w wszystkich kompleksach Adgar do końca 2018 roku.
BE Yourself – Adgar Poland redefines the traditional model of office lease for small, medium and large enterprises

An original idea of Adgar Poland combines the benefits of working in an innovative space that stimulates creativity and productivity with the access to a company’s own dedicated space in a modern building. It is a unique offer for enterprises that prefer modern way of working and value the flexibility and freedom to change characteristic of co-creating space, but at the same time seek to preserve the structure of the company's independent workspace. Initially, BE Yourself spaces will be introduced in all Adgar’s complexes in the course of 2018.