Adgar Poland wybuduje ogólnodostępny amfiteatr na Biznesowym Mokotowie

Nowa inwestycja Adgar Poland

Adgar Poland wybuduje ogólnodostępny amfiteatr na Biznesowym Mokotowie

Nowe miejsce na kulturalno-rozrywkowej mapie Warszawy powstanie przed budynkiem Adgar Bit przy ulicy Konstruktorskiej 11 na Biznesowym Mokotowie. Będzie służyło zarówno pracownikom dzielnicy, jak i jej mieszkańcom, a program wydarzeń zostanie przygotowany we współpracy z władzami dzielnicy Mokotów, Stowarzyszeniem Lepszy Służewiec oraz wybranymi instytucjami kulturalnymi. Amfiteatr stworzony przez Adgar zostanie otwarty latem 2018 roku. Za koncepcję architektoniczną odpowiada studio Mode:lina.

Jednym z problemów, z jakimi boryka się obecnie największa biznesowa dzielnica w Polsce, jest brak otwartych przestrzeni publicznych bez płotów i innych barier, umożliwiających spotkania w przyjemnym otoczeniu. Zwracają na to uwagę również eksperci JLL, podkreślając, że szansą na zwiększenie prestiżu Służewca będzie poprawa jego estetyki i funkcjonalności m.in. poprzez budowę sieci mniejszych skwerów połączonych ciągami pieszymi.

Podczas rozmów z przedstawicielami firm, które mają swoje biura na Służewcu, zidentyfikowaliśmy kilka problemów i wyzwań. Pierwszym z nich jest kwestia komunikacji - zarówno transportu publicznego, jak i prywatnego, czyli korków. Kolejne wyzwanie jest związane z parkowaniem – w godzinach funkcjonowania biur praktycznie każdy fragment wolnej przestrzeni wypełniony jest autami. Obszarem do poprawy jest również niewystarczająca jakość planowania przestrzennego - biurowce na Służewcu nie tworzą spójnej zabudowy, brakuje tutaj atrakcyjnej przestrzeni publicznej, ciągów pieszych, a dzielnica nie ma swojego centrum. Wyraźnie dominuje funkcja biurowa. Wpływa to na wizerunek - Służewiec postrzegany jest jako miejsce pracy, a nie jako wielofunkcyjny obszar oferujący możliwości spędzania wolnego czasu

wymienia Jan Jakub Zombirt, dyrektor w dziale doradztwa strategicznego JLL.

Potwierdzają to dane przedstawione w raporcie JLL „Służewiec 2.0”, według którego jest to dziś największy obszar biurowy w Polsce. W ponad 75 nowoczesnych budynkach biurowych o powierzchni ponad miliona metrów kwadratowych, zlokalizowanych na 325 hektarach w okolicach ulic Wołoskiej, Konstruktorskiej, Domaniewskiej, Marynarskiej i Cybernetyki, pracuje ok. 83 000 osób.
Firma TNS Kantar na zlecenie Adgar Poland w październiku b.r. przeprowadziła badanie wśród pracowników Biznesowego Mokotowa i zapytała, jak pracuje się w największej biznesowej dzielnicy Warszawy. Jak pokazały wyniki, jedną z ważniejszych potrzeb pracujących tu osób jest zwiększenie liczby publicznych przestrzeni -  aż 46% badanych chciałoby więcej terenów zielonych, a 40% - więcej miejsc związanych z rozrywką. Ponad 1/3 badanych uznała, że dobrym pomysłem byłoby stworzenie miejsca, gdzie odbywałyby się wydarzenia artystyczne - muszli koncertowej bądź amfiteatru.
TNS Badanie.png

Adgar Poland to długoterminowy inwestor, który jednocześnie zarządza swoimi obiektami. Jako, że na Biznesowym Mokotowie zlokalizowane są 3 kompleksy biurowe Adgar, od początku naszej obecności w tej dzielnicy staramy się wspierać jej rozwój - oferując nowoczesne rozwiązania i podejmując inicjatywy, które mają na celu poprawę życia i pracy w tej części Warszawy. Dlatego też zdecydowaliśmy się zaangażować w przebudowę ulicy Suwak, tworzymy zielone miejsca spotkań w sąsiedztwie naszych budynków, a teraz budujemy amfiteatr, który będzie służył całej dzielnicy

- mówi Eyal Litwin, Dyrektor Generalny Adgar Poland.

Za koncepcję architektoniczną amfiteatru, który powstanie przy ul. Konstruktorskiej 11, odpowiada renomowane studio Mode:lina. Obiekt, wraz z przyległymi kawiarniami i restauracjami, będzie mógł pomieścić łącznie blisko 400 osób. Jego otwarcie nastąpi latem 2018 roku, a program wydarzeń zostanie przygotowany we współpracy z władzami dzielnicy Mokotów, Stowarzyszeniem Lepszy Służewiec i wybranymi instytucjami kulturalnymi.

Dzielnica kształtuje się poprzez rozwój infrastruktury i inicjowanie wydarzeń, w których udział mogą brać zarówno mieszkańcy, jak i osoby odwiedzające Służewiec zawodowo. Wiemy, jak ważna jest poprawa komunikacji i stanu dróg, ale nie zapominajmy też o miejscach integracji mieszkańców, włączających społeczność lokalną do życia Służewca. Nowo powstające inwestycje skierowane na upowszechnianie kultury, zarówno inicjowane przez sektor prywatny, jak i publiczny, pozwalają poszerzyć spectrum wydarzeń w tym rejonie

– mówi Burmistrz Dzielny Mokotów, Bogdan Olesiński.

„Wierzymy, że dzięki naszemu zaangażowaniu jesteśmy w stanie sprawić, że Biznesowy Mokotów będzie lepszym miejscem do pracy i życia. Chcemy, aby w tej dzielnicy tętniło życie także po godzinie 17, a ludzie chętniej spędzali tu czas także po pracy.  Jesteśmy przekonani, że amfiteatr będzie miejscem, które swoją ofertą kulturalno-rozrywkową będzie przyciągało całe rodziny szukające ciekawego pomysłu na wspólne spędzenie czasu

- dodaje Eyal Litwin.

Amfiteatr_wizualizacja_04.jpgAmfiteatr_wizualizacja_03.jpgAmfiteatr_wizualizacja_05.jpgAmfiteatr_wizualizacja_06.jpgAmfiteatr_wizualizacja_02.jpgAmfiteatr_wizualizacja_01.jpg

Greenery_adgar (3).jpg

Greenery_adgar.jpg

Greenery_adgar (2).jpg

Amfiteatr_wizualizacja_04.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_03.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_05.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_02.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_06.jpg

Amfiteatr_wizualizacja_01.jpg

Adgar zbuduje amfiteatr_na_Biznesowym_Mokotowie_informacja prasowa_final.docx

Adgar BIT – trzy koncepty najmu w jednym biurowcu

13 września 2018 r. to oficjalna data ponownego otwarcia Adgar Bit, który po gruntownej modernizacji powraca na stołeczny rynek biurowy. Po raz pierwszy w jednym budynku Adgar Poland znajdą się trzy modele najmu: Brain Embassy, BeYOURSeLF i najem tradycyjny. Otwarciu towarzyszyła formuła REM Tour, której partnerem była m.in. firma Kinnarps Polska.
Wszystkie budynki Adgar Poland z certyfikatem LEED Gold

Kompleks Adgar Park West z certyfikatem LEED Gold. Adgar Poland jest pierwszą  firmą na polskim rynku, której wszystkie budynki w portfolio posiadają LEED Gold. Tym samym na 19 budynków w Polsce certyfikowanych na tak wysokim poziomie, 8 stanowią biurowce Adgar Poland. Proces certyfikacji przeprowadziła międzynarodowa firma doradcza Colliers International.
Przedszkole Ala ma kota w Adgar Bit

Już 1 września 2018 r. w budynku Adgar Bit zostanie otwarte dwujęzyczne przedszkole Ala ma kota. Nowy najemca kameralnego biurowca przy Konstruktorskiej 11 obejmie łącznie prawie 600 mkw. powierzchni na pierwszym piętrze oraz parterze wraz z ponad 200 mkw. placu zabaw. Umowa została podpisana na 10 lat.
Zasady wydawania kart dostępu do drogi budowlanej dla mieszkańców Służewca

Wydawanie kart mieszkańcom będzie odbywało się w recepcji budynku Adgar BIT przy ul. Konstruktorskiej 11 w godzinach 8:00–18:00, po uprzednim okazaniu dokumentów wymienionych w pkt. 2.5.1. Regulaminu Mieszkańca i uiszczenia kaucji w wysokości 30 PLN. Kaucja będzie zwraca
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.